vamoskino

Nuorten Pride -viikon Vamos Kino kosketti ja nauratti

Kesäkuun viimeisellä viikolla juhlitaan Suomen suurinta sateenkaarevaa kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtumaa, Helsinki Pridea. Vamos järjesti Nuorten Pride -viikon kunniaksi Vamos Kino -leffaillan ja paneelikeskustelun Kaapelitehtaalla. Samassa osoitteessa sijaitsee Pride-viikon ajan myös Hesetan nuorten Pride House.

Vamos Kino -tapahtuman suunnittelivat yhdessä alusta loppuun Vamoksen nuoret ja työntekijät. Leffaksi valikoitui Tom of Finland ja leffaherkut tarjosivat Orkla ja Cloetta. Nuoria leffailtaan saapui yhteensä hulppeat 120. Kaikille onnistuttiin löytämään istumapaikka, elokuva kosketti ja nauratti, ja lopputekstien pyöriessä salissa kaikuivat raikuvat aplodit.

Leffan jälkeen järjestettiin paneelikeskustelu, jossa pohdittiin mitä merkitsee vapaus olla oma itsensä, sekä kuultiin panelistien oivaltavia ajatuksia ja omakohtaisia kokemuksia erilaisuuteen liittyen. Panelisteina toimivat valokuvauksen opiskelija ja transaktivisti Aro Mielonen, This is Me -dokumentissa mukana ollut Ella Kousa sekä lavarunoilija-aktivisti Laura Eklund Nhaga.

Panelisti Aro puki hienosti sanoiksi, varmasti monen nuoren toiveen Tom of Finland -elokuvan realististen tunnekokemusten välittävän tunteen pelosta ja ahdistuksesta olla oma itsenä katsojille, joilla tällaisia kokemuksia ei ole. Kokemuksen toivottiin lisäävän ymmärrystä sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka joutuvat edelleen kamppailemaan oikeudestaan olla omanlaisensa ja hyväksytty.

Ennen elokuvan alkua nuorilla on mahdollisuus kertoa oma kokemus hyväksynnän kokemuksesta lyhyellä paperiin kirjoitetulla tekstillä. Tilaisuuteen tarttuneista noin 60 % koki vapautta olla oma itsensä. Paneelikeskustelussa tuli vahvasti esiin ajatus siitä, että vapaus olla oma itsensä on ihmisoikeus, jonka rikkominen tulisi ottaa tosissaan.

Nuorten ajatus siitä, mitä yksittäinen ihminen voi tehdä, jotta vapauden kokemus ja hyväksyntä lisääntyisi, oli selkeä; ole läsnä ja saatavilla, älä oleta tai vertaa, kuuntele, kohtaa ihminen ihmisenä ilman lokeroita tai leimoja, anna ihmiselle itsemäärittämisoikeus ja kunnioita sitä mitä he ovat ja haluavat olla.

Vamos haluaa toiminnallaan tukea ja rohkaista nuoria olemaan omia itsejään ja kokee erittäin tärkeäksi olla mukana Nuorten Pridessa. Kiitos Hesetalle, kun autoitte löytämään upean tilan leffaillalle. Suuri kiitos myös ahkeralle tapahtumatiimille sekä tapahtuman sponsoreille Cloettalle ja Orklalle maittavista leffatarjoiluista.

KIITOS!

IMG 20170630 WA0001