VALLANVAIHTO

Työnantajat ja päättäjät pitchasivat nuorille ratkaisuehdotuksiaan nuorisotyöttömyyden taklaamiseksi

Vamosnuoret, suomalaiset yritykset ja helsinkiläiset päättäjät kohtasivat Vamos Urapalveluiden viime viikolla järjestämässä Vallan vaihto -tapahtumassa. Oranssi ry:n tiloissa järjestetyssä tapahtumassa ideoitiin yhdessä uudenlaisia ratkaisuja nuorten työllistymisen haasteisiin. Nuoret olivat alusta asti mukana tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa. "Ylitin itseni tapahtumassa ja menin omalle epämukavuusalueelle. Kaikki sujui kuitenkin tosi hyvin ja olen iloinen että olin mukana", kommentoi tapahtuman järjestelyihin osallistunut Olli.

Tapahtumaan osallistui yhteensä 11 työelämän loistotyyppiä seuraavista yrityksistä ja organisaatioista: Rovio, OP, Clas Ohlson, Promotion Point, Workpilots, Uskalla Innostua, Barona, Orton Pro, Porvoon suomalainen seurakunta ja Helsingin Diakoniaopisto. Päättäjiä oli mukana Vasemmistoliitosta, SDP:stä, Keskustasta, Kristillisdemokraateista ja Vihreistä. Paikalla oli myös 30 Vamoksen toiminnassa olevaa nuorta sekä Vamoksen työntekijöitä.

vallanvaihto lavalla

Uusia ratkaisuja työnantajilta, päättäjiltä ja nuorilta

Päättäjistä, työelämän edustajista ja Vamoksen nuorista koostuvat pienryhmät saivat jokainen pohdittavakseen yhden työttömän nuoren tarinan. Ryhmät kokosivat ideoistaan myyntipuheen, jonka he pitivät nuorista koostuvalle raadille. Yleisöön kuuluvat nuoret saivat myös kertoa mielipiteensä äänestämällä ideoiden puolesta tai vastaan. Tässä työryhmien ja raadin esiin nostamia kehittämisehdotuksia ja vastauksia siihen, miten Vamos voi näitä ehdotuksia viedä eteenpäin omassa toiminnassaan:

Nuorille mahdollisuuksia päästä näyttämään taitonsa

Rekrytointiprosessia olisi hyvä uudistaa niin, että nuoret pääsisivät näyttämään taitonsa. Haastattelun voisi esimerkiksi korvata lyhyellä koetyövuorolla, josta saisi pienen korvauksen. Tapahtumassa mukana ollut työnhakusovellus Workpilotsin Eija Kiviranta koki ehdotuksen koetyövuorosta niin hyväksi, että hän lupasi viedä ajatusta omalta osaltaan eteenpäin Workpilotsin yhteistyökumppaneille. Vamos Urapalvelut on on myös täysillä mukana kehittämässä tästä ideasta konseptia, jota voidaan tarjota myös Vamoksen yritysyhteistyökumppaneille.

Mentorointia ja kokeneemmilta oppista

Raatilaiset toivoivat vanhaa oppipoikasysteemiä takaisin. Myös työelämämentoreita toivottiin. Vamos Urapalvelut tulee käynnistämään alkuvuodesta 2017 työelämämentoroinnin ja auttaa nuoria sopivan mentorin löytämisessä. Vamos tarjoaa nuorille myös erilaisia tilaisuuksia päästä tapaamaan eri aloilla työskenteleviä ammattilaisia ja oppia heiltä työelämässä tarvittavia taitoja.

Helpotusta byrokratian rattaisiin ja nuorten kokemukset kuuluviin

Sekä työnantajat, päättäjät, että nuoret olivat yhtä mieltä siitä, että työn olisi aina oltava tekijälleen taloudellisesti kannattavaa ja tukien aiheuttamasta kannustinloukuista olisi päästävä eroon. Päättäjät väläyttelivät ratkaisuehdotuksena erilaisia perustulomalleja ja reaaliaikaista tulorekisteriä. Nuoret taas korostivat kommenteissaan tuen merkitystä vaikeassa elämäntilanteessa ja toivoivat, että turha byrokratia saataisiin karsittua pois.

vallanvaihto karhutero

"Viat tekee ihmisestä mielenkiintoisen."

Tapahtuman lopussa entinen jalkapalloilija ja nykyinen toimittaja ja jalkapalloselostaja Tero Karhu kertoi oman uratarinansa kautta rohkeudesta ja omien pelkojen voittamisesta. Tero puhui inspiroivasti siitä, miten unelmien tavoittelu voi olla joskus pelottavaa ja vaatia paljon rohkeutta. Hän muistutti, että tunteet ohjaavat toimintaa, mutta ajatuksilla voidaan kuitenkin ohjata tunteita. Jokainen voi opetella muuttamaan omia ajatusmallejaan, puhevikansa vahvuudeksi kääntänyt puhetyöläinen Karhu kertoi. "Teron puhe oli tosi hyvä ja kannustava. Oon itse joutunut miettimään paljon jännittämiseen liittyviä juttuja", kertoi tapahtumaan osallistunut vamosnuori Joni.

Vallan vaihto -tapahtuma toi Vamokselle rutkasti toteuttamiskelpoisia ideoita ja tärkeää tietoa nuorten ja työnantajien näkökulmista työllistymiseen. Vamos lupaa jatkossakin toimia nuorten äänitorvena ja nostaa päättäjien tietoisuuteen vaikeassa elämäntilanteessa elävien nuorten kokemuksia ja tarinoita.