maarit

Vamos Blogi: Sinä selvisit

Nuorten kertomukset koulukiusaamisesta nousevat Vamoksessa valitettavan usein esiin. Tulevaisuudesta, opinnoista ja työelämästä puhuttaessa monien muistot kouluajoilta heräävät - eivätkä ne ole aina myönteisiä. Ikävät kokemukset koulukiusaamisesta vaikuttavat vuosienkin jälkeen nuorten itsetuntoon ja minäkuvaan sekä tapaan suhtautua ihmisiin ja omaan tulevaisuuteen. 

Vamoksessa nuorten on mahdollista turvallisessa ympäristössä saada myönteisiä kokemuksia vuorovaikutuksesta muiden nuorten ja Vamoksen työntekijöiden kanssa. Vamoksessa nuori saa olla oma itsensä. Kiusaamiseen on nollatoleranssi. Korjaavien kokemusten ja positiivisen palautteen avulla nuoren on mahdollista vähitellen vahvistaa luottamusta itseensä, toisiin ihmisiin ja tulevaisuuteensa. Nuorta myös tuetaan saamaan ympärilleen tarvittava palvelu- ja hoitoverkosto.

Seuraava teksti avaa osaltaan niitä tuntemuksia, joita koulukiusaamista kokeneet nuoret ovat Vamoksessa jakaneet:

***

Sinä selvisit

Sinä selvisit, vaikka olit jonkun mielestä liian lyhyt. Vaikka joku piti sinua liian kauniina. Vaikka jonkun mielestä äidinkielesi oli väärä.

Sinä selvisit, vaikka sait kuulla haukkumasanoja. Vaikka sinut suljettiin porukan ulkopuolelle. Vaikka tavaroitasi piilotettiin luokassa.

Sinä selvisit, vaikka itkit ja olit vihainen ja surullinen ja väsynyt. Vaikka mietit joka aamu, menetkö tänään kouluun. Vaikka et ymmärtänyt, miksi sinua kiusattiin.

Sinä selvisit, ja nyt mietit, mitä olisi voitu tehdä toisin. Olisiko joku opettaja voinut puuttua vahvemmin tilanteeseen? Olisiko joku luokallasi voinut puolustaa sinua? Olisiko koulussa voitu paremmin huolehtia siitä, että kaikki saavat edes yhden kaverin eivätkä joudu ulkopuolisiksi?

Nyt olet saanut etäisyyttä tapahtumiin, mutta et tule niitä koskaan unohtamaan. Kokemukset ovat osa historiaasi. Ne ovat muovanneet sinua, käsitystä itsestäsi ja muista ihmisistä. Olet ehkä varauksellinen uusia ihmisiä kohtaan. Et ole aina varma siitä, oletko oikeasti hyvä tyyppi ja arvostetaanko sinua sellaisena kuin olet. Et aina koe tulevasi toimeen omanikäistesi kanssa. Pelkäät joskus, että törmäät kadulla entisiin kiusaajiisi.

Mutta sinä selvisit. Sinä tiedät, miltä tuntuu jäädä ulkopuolelle, olla varuillaan, yrittää olla muuta kuin on. Sinä tiedät, miltä tuntuu tulla kiusatuksi etkä halua, että kukaan muu joutuu enää kokemaan samaa.

Sinä selvisit. Sinä olet viisas, vahva ja hyvä juuri sellaisena kuin olet.

***

Maarit Lankinen-Kivimäki, Vamos Espoo

Kirjoittaja toimii Espoossa ura-, yksilö- ja ryhmävalmentajana sekä monikulttuurisuusvastaavana.

 

Jos haluat olla mukana tukemassa Vamos-nuoria - niin koulukiusaamista kokeneita kuin muitakin -olet tervetullut osallistumaan joulukampanjaamme. Jo pienellä lahjoituksella voit varmistaa, että työn ja koulutuksen ulkopuolelle joutuneet nuoret saavat tarvitsemaansa tukea ja pääsevät eteenpäin elämässään. Sivulta www.hdl.fi/fi/kampanja löydät lisää tietoa ja Vamos-nuorten tarinoita. Lämmin kiitos sinulle!